Gebruik de stilte voor de storm!

De nazomer is een perfect moment om ervoor te zorgen dat u goed voorbereid de herfst en de winter tegemoet gaat. Niet alleen door de tuin winterklaar te maken, maar ook door ervoor te zorgen dat uw huis goed is voorbereid op een eventuele storm.

Storm op komst

Het Nederlandse 'stormseizoen' loopt van oktober tot maart. Ook buiten die periode kan het flink spoken. Denk aan Poly, de zwaarste zomerstorm ooit, die in juli over ons land trok. Toch komen de meeste stormen voor in de maanden december, januari en februari.

Aanpassingen? Geef ze door!
Spullen die vastzitten aan uw huis, zijn verzekerd via uw opstalverzekering. Heeft u onlangs aanpassingen gedaan aan uw woning waardoor deze misschien een hogere herbouwwaarde heeft gekregen? Laat het ons dan weten!

Windvlagen
Volgens het KNMI is er sprake van storm als de wind gedurende een uur met gemiddeld tenminste windkracht 9 blaast. Dat komt overeen met een windsnelheid tussen de 75 en 88 kilometer per uur. Het listige van storm zit in dat 'gemiddeld'. Vaak zijn het juist de windvlagen van 100 kilometer per uur en meer die voor schade zorgen.

Boomtakken
Om te voorkomen dat daardoor schade ontstaat, kunt u enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen treffen. Als u toch in de tuin bezig bent, snoei dan de dode takken van bomen weg. Datzelfde geldt voor zware takken die erg overhangen. Zo voorkomt u dat ze afbreken en schade kunnen veroorzaken.

Schutting
Schuttingen zijn windvangers bij uitstek. Tijdens een storm komt er, zeker bij hevige windvlagen, enorm veel druk op te staan. Zorg er dus voor dat uw schutting goed is verankerd in de grond, bij voorkeur met betonnen of hardhouten palen. De schuttingdelen zelf kunt u extra verstevigen door ze met metalen klemmen aan de palen te bevestigen.

Losse spullen naar binnen
Een beetje storm heeft weinig moeite met het wegblazen van losse spullen in de tuin. Zelfs niet als die aardig wat wegen, zoals bijvoorbeeld uw fiets, uw tuinmeubelen of uw barbecue. Zet losse spullen daarom bij voorkeur in de schuur of berging. Heeft u daar niet genoeg ruimte? Verzwaar ze dan of bindt ze vast.

Daken
Ook kapotte dakpannen en pannen die losliggen, kunnen flinke schade aanrichten. Als ze wegwaaien, kan dat zelfs tot persoonlijke ongelukken leiden. Blijven ze wel liggen, dan is de kans op waterschade door hevige regenval reëel. Controleer dus regelmatig de staat ervan. Heeft u een plat dak? Check dan of de bedekking daarvan nog overal goed vastligt.

Dakgoten
Tijdens een storm kan er in korte tijd veel water vallen. Op het moment dat uw dakgoot die hoeveelheid niet aankan, is de kans op waterschade groot. Zorg er daarom voor dat uw goten schoon zijn door bladeren en vuil te verwijderen. Controleer dan meteen of de afvoer nog goed doorloopt.

Ramen en deuren
Gaat het stormen, sluit dan alle ramen en deuren. Dat ligt natuurlijk voor de hand, maar u moest eens weten hoe vaak we het toch vergeten! Zelfs een klein bovenlichtje dat open staat kan een groot waterballet tot gevolg hebben als de wind en regen vrij spel hebben.

Toch schade? Meld het ons!
Mocht er toch stormschade ontstaan, laat het ons dan direct weten. Maak, zodra dat veilig kan, foto's van de schade. Herstel de schade bij voorkeur niet, het kan zijn dat de verzekeringsmaatschappij een expert wil inschakelen. Neem bij twijfel gerust contact met ons op.

Geef wijzigingen door
Om niet teleurgesteld te worden, is het belangrijk dat wij op de hoogte zijn en blijven van veranderingen aan uw huis en inboedel. Geef wijzigingen dus altijd door, zodat wij ervoor kunnen zorgen dat u goed verzekerd blijft. Dat kan door middel van onderstaand formulier.

Stel ons gerust uw vraag